Lasting...

Nyttige tips om tepper

12.03.2017 i Nyttige tips

Et teppe er en enkel måte å fornye et rom på, og det tilfører karakter. Med grå eller beige møbler kan du gjerne bruke et mønstret teppe. Har du møbler og tekstiler med mye farge og mønstre, velg gjerne et nøytralt eller ensfarget teppe.

Tepper vil forbedre akustikken i rommet og gir lun og god komfort.

 Generell rens:

For best mulig vedlikehold av tepper anbefales det at de støvsuges jevnlig.  Vi anbefaler å bruke teppeunderlag under alle typer tepper. Dette holder teppet på plass, gjør det mykere å gå på og beskytter gulvet. I tillegg vil det være enklere å støvsuge teppet fordi du får en god luftgjennomstrømning.

Hvis flekk oppstår:

  • Ikke la flekken tørke inn
  • Når du behandler flekken – jobb alltid fra utsiden av flekken og innover, så du ikke lager flekken større.
  • Bruk en tørr klut som ikke avgir farge eller kjøkkenrullpapir til å suge opp mest mulig fuktighet før du jobber deg innover på flekken.
  • Syntetiske tepper: Vask restene av flekken med kaldt vann. Syntetiske tepper tåler vann og røff rens. Det eneste man må passe på er om baksiden på teppet er av jute. Det tåler ikke vann på samme måte.
  • Ulltepper: Ikke gni på flekken. Ikke bruk vann. Det vil føre til at ullfibrene utvider seg og trekker mer til seg av det som er sølt.
  • Er det harde flekker, så plukk det opp med en kniv eller skje. Stearin kan kjøles ned ved bruk av isbiter for så å fjernes.
  • Klarer du ikke fjerne flekken selv, så søk hjelp hos et renseri. Spesifiser da at det skal brukes tørrensepulver og ikke tørrens. Tørrens hos et renseri er noe helt annet og vil ødelegge teppet.

ULL ELLER SYNTET – hva skal jeg velge?

Dette er først og fremst en smakssak, men teppene har ulike egenskaper. Dette er de viktigste:

Ulltepper er laget av natur fibre og er svært slitesterke. Mange liker tepper i ull fordi det er varmt og lunt på gulvet. Mange ulltepper er vendbare. Ulltepper vil loe noe, og krever jevnlig støvsuging. Ull er også noe mer utsatt for flekker enn syntetiske.

Syntetiske tepper er laget av kunstfibre og har flere fordeler. Teppene er lette å holde rene, og er derfor et godt valg for barnefamilier.

Syntetiske tepper fås i mange ulike utforminger- med kort eller lang luv. Jo tettere og tykkere luv, jo bedre føles kvaliteten. De flotteste flossteppene er svært behagelige å gå på, er vannavvisende og slitesterke. Tepper merket floss eller heatset er så og si lofrie.

Det finnes også flatvevde syntetiske tepper. Disse er mer slitesterke og lettere å rengjøre, og passer derfor godt i for eksempel gangen eller under spisebordet.

To top!