8 gode søvntips


Har du sovet godt i natt? 

Vi elsker å snakke om søvn, og mange opplever nok å få dette spørsmålet ukentlig, om ikke daglig. Ikke så rart når søvnvansker faktisk er en de vanligste helseplagene i befolkningen, og rundt en av tre av oss sliter med dette minst en gang i uka. 

Det er mange faktorer som spiller inn på søvn, og årsaker som små barn, stress på jobb eller skole, eller generelt vanskelige ting i livet har ofte mye å si. Dette er typiske ting som kanskje går over av seg selv, men for mange blir søvnproblemene kroniske, og forverres ved at man hele tiden tenker på det og er redd og urolig for ikke å få sove. 

Her er 8 gode søvntips til hva du selv kan gjøre for å forsikre deg om best mulig ro og hvile om natten. 

VÅKN OPP UTHVILT: En god natts søvn gjør deg friskere og gladere, og det er mange grep du selv kan ta for å forbedre søvnkvaliteten. 

1. Dropp middagsluren. Finn en god døgnrytme, og stå opp til faste tider. Å sove på dagtid virker forstyrrende på hjernens styring av søvnbehovet og gir mindre dyp søvn om natten. 

2. Utsett leggetid. Hvis det er vanskelig å falle i søvn, bør du vente med å legge deg til du kjenner at du er ordentlig trøtt. Men ikke la deg friste til å sove lengre morgenen etter.

3. Ikke tell timer. Ikke stress deg selv ved å bli for opptatt av klokka når du skal legge deg. Frykt for å ikke få sove er nemlig en årsak til søvnmangel i seg selv.

4. Ikke legg deg på full eller tom mage. Et lett måltid noen timer før leggetid kan være smart, men vær obs på at kveldstid ikke er middagstid. Vær også forsiktig med koffeinholdig drikke og alkohol. 

5. Trening er bra, også for søvnkvaliteten. Legg økten til ettermiddagen, slik at kroppen kan bruke kvelden på å finne ro før natten kommer. 

6. I sengen skal man slappe av, ikke se på TV, scrolle på sosiale medier eller spille på telefonen. Det er lurt å avslutte arbeid og og krevende aktiviteter i god tid før leggetid. 

7. Reguler temperatur og lys. Temperaturen på soverommet bør være litt lavere enn i andre oppholdsrom. Ikke skru på lyset hvis du våkner, stå heller opp dersom du ikke får sove etter 15-20 minutter. 

8. Få nok lys på dagtid. Trekk fra gardinene, og kom deg ut minst en halv time daglig. 

Ekstratipset: Velg riktig madrass!

SOV GODT: God kvalitet på madrassen gir god søvnkvalitet. Zilva kontinentalseng fra Svane er en av våre toppmodeller.

Du tilbringer en tredjedel av livet i sengen, og madrassen du ligger på er altavgjørende for søvnkvaliteten. For mange er det en utfordring å vite nettopp hva slags madrass som er riktig, og da er det lurt å benytte seg av de ekspertene som finnes der ute.

- Når du skal velge madrass er det lurt å bruke god tid og prøve modeller fra forskjellige produsenter. Hos oss får du hjelp av kompetente selgere som vil hjelpe deg å se om du ligger riktig på madrassen, og hvilken fasthet som er best for deg. Laila Hagen Lerud, Skeidars kategorisjef for Soverom. 

Kilde: Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: Sov trygt - se våre miljøkrav til soveromstekstiler