Derfor bør du bytte seng hvert 15. år

Visste du at du ideelt sett bør bytte ut sengen din hvert 15. år? Beholder du sengen lenger enn dette kan du nemlig ende opp med å gi deg selv en bjørnetjeneste, skal vi tro Skeidars egen søvnekspert.

- Her er det flere ulike faktorer som spiller inn, men det viktigste er faktisk ikke at sengen din eller madrassen blir slitt og endrer fasong. Det gjør nemlig kroppen din også, påpeker kategorisjef for soverom, Håvard Skjørestad.

Den harde sannheten er at for hvert år som går endrer kroppen din seg, og dermed endres også dine behov for en god natts søvn. Når vi blir eldre, og kroppen enten vokser i den ene eller den andre retningen, er dette viktige faktorer som er avgjørende for valg av seng.

- Vi vet alle at valg av riktig seng er essensielt for å oppnå best mulig støtte og komfort, og derfor er det overraskende hvor mange som glemmer dette med tiden. Det er stor forskjell på hva du trenger når du er 25 år og når du er 40 år for eksempel, sier Håvard.

Hvordan vet du at det er på tide å bytte ut sengen?

Om du ikke husker hvor lenge du har hatt sengen din, eller du er usikker på om den er riktig for deg, kan dette være en god sjekkliste:

● Sover du urolig?
● Har du lett for å våkne i løpet av natten?
● Har du smerter

- Våkner du plutselig eller ofte med vond nakke, skuldre eller rygg er dette et ganske tydelig tegn på at du bør bytte ut sengen, understreker Håvard. Håvards beste tips er å benytte seg av kunnskapen til våre dyktige møbelselgere som jobber i butikk.

- Her vil du få gode tips og råd når det kommer til å finne en seng som passer deg og din livssituasjon, samt tar høyde for eventuelle plager du har.

Ikke glem overmadrassen!

Selv om du føler at overmadrassen du har nå er god å ligge på, er det viktig å tenke på at også denne bør fornyes innimellom. En god overmadrass bør ha egenskaper som sørger for både god trykkavlastning, så vel som et sunt soveklima. Overmadrassen gjør nemlig også en viktig jobb i å sørge for å beskytte madrassen din under mot slitasje, svette og fuktighet.

- Overmadrassen bør byttes ut hvert femte år, altså tre ganger i løpet av sengens levetid, sier Håvard. Det er ellers viktig å huske på at sengen er et yndet sted for husstøvmidd, og at trekket på overmadrassen, samt dyner, puter og sengetøy bør vaskes regelmessig.

 Tilbake til inspirasjon