Finn riktig spisebord til ditt behov

Det er rundt spisebordet det skjer. Her omgås man familie og venner, og tilbringer i tillegg kanskje en stor del av arbeidshverdagen sin. Det er derfor viktig å tenke over hva slags behov spisebordet bør fylle, og se på løsninger som ikke bare gjør det hyggelig og sosialt, men også funksjonelt og praktisk. 

Vår kategorisjef for spiseplassen Dina Pedersen deler sine beste tips her!

Bruksområde

 Bruker du spisebordet til alle måltider hver dag, eller kun når du har besøk? Tenk over hvor ofte du bruker spisebordet i hverdagen og andre eventuelle bruksområder. - I tillegg til at spisebordet har blitt det nye hjemmekontoret for mange, er det også ofte en samlingsplass der man gjør lekser eller sitter å sysler med noe. Går du for et stort spisebord med mulighet for tilleggsplater trenger man for eksempel ikke rydde hele bordet for å spise middag, men man kan dele bordet inn i soner, tipser Dina.

Bord med tilleggsplater:

Stor eller liten plass

 

Tenk over hvor mange du ønsker å samle på det meste, og hvor mye plass du har å avse til plasseringen i spisebordet. 

- Her vil jeg anbefale at du måler opp hvor mye plass du har, eller ønsker å bruke på spisestuen, med utgangspunkt i hvordan du skal ha spisebordet i hverdagen. Det kan være lurt å huske på at det å ha litt avstand mellom veggene og spisebordet, og mellom møblene generelt, ofte gir et luftigere uttrykk som vil få rommet til å virke større.

Hvor mye plass bør man beregne per person rundt spisebordet?

- Normalt beregner man 55-60 cm per kuvert rundt et spisebord. Samtidig er det viktig å ta hensyn til hvor brede stoler man har, og også plassering av bordbena på spisebordet. Stort sett vil man få plass til 4-6 personer ved et 180 cm langt spisebord, men skal man dekke på til 8 personer anbefaler jeg å kjøpe et bord på 200-220 cm. 

Spisebordets form


Der det runde spisebord ofte blir sett på som det mest sosiale og moderne valget, er det rektangulære det mest tradisjonelle og praktiske.

-  Går du for et rundt bord er du ikke avhengig av å ha en “ledig” vegg for å kunne plassere det. Mange kommer også med tilleggsplater slik at man kan gjøre det større ved behov. Med et rektangulært bord kan man også lett gjøre plass til flere ved å for eksempel dra bordet bort fra veggen og ut i rommet. Et rektangulært bord vil være mer praktisk til andre bruksområder og kan for eksempel brukes som ekstra benkeplate på kjøkkenet eller som en arbeidsplass til flere.

Se Dinas favoritter her:

Hvordan skal bordet se ut?

- Her er det lurt å velge noe som passer din stil, med mindre du ønsker å gjøre en total forandring. Ta gjerne utgangspunkt i materialer og farger du har hjemme fra før av. Vi har et ganske bredt utvalg og mange valgmuligheter med tanke på farge, materialer, finish og f.eks benvalg om du først finner et bord du liker. Se våre forslag til spisebord som passer ulike stilarter her: