Hvorfor blir fargen annerledes på veggen?

VARIASJONER: Én og samme farge kan se svært ulik ut, som dette eksempelet. Warm Clay fra Flügger. Interiørdetaljer fra Skeidar.

Fordi lys påvirker hvordan vi opplever farger! Faktisk har lyskilden i et rom nesten alt å si for fargegjengivelsen. 

Påvirkning fra naturlig og kunstig lys

Fargen forandrer seg altså med lyset, noen ganger så mye at du kan oppleve at et rom har hele fire forskjellige fargenyanser, selv om du vet at du har påført den samme på alle veggene. Dette understreker viktigheten av å sjekke den i både naturlig og kunstig lys.

LYSE PASTELLER: I dette rommet med mye naturlig lys ser Flüggers Green Shade 2 og rosafargen Annas Closet kalde og nesten hvite ut.

Forkjærlighet for varmt lys

Vi nordmenn er opptatt av lys, og det skal gjerne være i den varmere enden av skalaen. Fordi vi har kjølige omgivelser de fleste månedene av året, vil mange ha en hyggelig og lun stemning inne. 

LYSETS PÅVIRKNING: Begge bildene viser Flüggers Green Shade 2, men i ulikt lys. Møbler og interiør fra Skeidar.

Ta en titt på omgivelsene

Det som skjer utenfor vinduene dine er heller ikke uvesentlig. Har du for eksempel trær med grønne blader like utenfor vinduet, er det stor sannsynlighet for at lyset som kommer inn vil ha et hint av grønt i seg. Om det så er hvite vidder, blått hav eller en grå betongvegg - alt påvirker slik fargene oppleves inne hos deg.

Test alltid fargene hjemme hos deg

Når man tar alle disse faktorene i betraktning, er det tydelig at en liten fargeprøve sett i butikken ikke vil kunne representere den fargen du vil få hjemme på veggen. Skal du velge farge til vegger, gulv, tak, møbler og så videre, er det derfor viktig å ha dette i tankene. Et godt tips er derfor å kjøpe en fargeprøve av fargen du vurderer, male opp et felt på den aktuelle overflaten, og observere fargen gjennom døgnet og i de forskjellige lystilstandene.

BEIGE: Fargen Warm Clay fra Flügger i to ulike settinger. Møbler og interiør fra Skeidar.

Finn din nærmeste Flügger butikk her.