Hvordan velge riktig teppe?

Det bugner av valgmuligheter, og tepper fås i utallige fasonger, størrelser, farger og mønstre. Men like viktig som at teppet skal passe til møblene og rommet, er at det har de egenskapene som du er ute etter. 

Her er noen gode råd fra Skeidars teppeekspert!

Størrelse

Mange velger gulvtepper som er for små! Vær nøye, og mål opp hele sonen du ønsker å dekke. I stuen bør teppet være stort nok til at det stikker ut et lite stykke fra sofaen på hver side. I spisestuen bør stolene kunne trekkes ut fra bordet uten at de kommer utenfor teppekanten. Se egen guide for stue og spisestue og finn ut hvilken størrelse du trenger. 

Materiale

Hva slags materiale teppet er laget av spiller en stor rolle! Det er dette som påvirker teppets egenskaper, kvalitet og slitestyrke mest, og man burde derfor også tenke over teppets plassering og bruksområde.

Syntetiske tepper 

Syntetiske tepper er laget av kunstfibre, og har fordelen av enklere vedlikehold. Dette er et populært materiale ettersom det er både slitesterkt, og enkelt å rengjøre dersom uhellet skulle være ute. De mest slitesterke syntetiske teppene er laget av Heatset, som er en varmebehandlet syntetisk fiber. Disse teppene er helt lofrie, og har en myk overflate som kan minne om bomull. Et godt valg for for eksempel barnefamilier.

Ulltepper

I Norge er tepper av ull veldig populære. Ull er laget av naturfibre, og er dermed svært slitesterke, samtidig som det er lunt og behagelig. Dette passer godt i vårt kalde klima! Ull trekker ofte til seg litt fukt og søl, og er derfor litt ømfintlig for flekker. Den naturlige slitestyrken og mykheten til ullen brytes ned dersom man bruker sterke såper, og må derfor vaskes skånsomt. 

Viskosetepper 

Viskosetepper er kjent for sitt glansfulle og elegante utseende. Viskose er en kraftig naturfiber som er laget av planter (ofte bambus), og dette gjør viskosetepper slitesterke, samtidig som de har en av de mykeste og mest behagelige overflatene å trå på. Viskose og andre plantefibre tar veldig lett til seg fukt og vann, og de er derfor ganske ømfintlige for flekker og skjolder. Du bør derfor ikke velge et viskoseteppe til et rom med mye fukt, eller hvor det for eksempel er fare for vannsøl. Vær obs på at viskosetepper loer noe i starten, men dette vil avta over tid. 

Se de mest populære viskoseteppene her: 

Jute og Sisaltepper 

Jutetepper og sisaltepper er robuste tepper med en naturlig og rustikk overflate. Dette er flotte tepper med naturlige preg fra plantene de er laget av, og hvert teppe vil ha en helt egen unik karakter. Disse teppene er veldig slitesterke, samtidig som de tiltrekker seg lite støv og er lette og støvsuge. Som med andre plantefibre er også jute- og sisaltepper veldig ømfintlige for fukt og vann, og kan lett får skjolder og flekker. En bør derfor også her unngå en plassering hvor det er fare for fukt eller vannsøl. 

Vedlikehold

Husk å sette deg inn i anbefalingen for vedlikehold av teppet du kjøper. Gulvtepper har ulike materialer som krever ulike former for vedlikehold, rengjøring og pleie. Les våre vedlikeholdsråd for ditt teppe inne på produktsiden under “Vedlikehold og råd”.

SE OGSÅ: Hvordan ta vare på teppet ditt?