Slik tar du vare på spisebordet ditt!

Har du nylig investert i nytt spisebord, eller ønsker du å beholde det du har så lenge som mulig? Husk at riktig pleie og vedlikehold er avgjørende for at det holder seg fint.

Først og fremst er det viktig å sette seg inn i hva slags materiale spisebordet ditt består av, samt hva slags type behandling overflaten trenger både før og etter du tar bordet i bruk. Er du usikker på hva slags materiale bordet ditt består av finner du dette i produktbeskrivelsen på vår nettside.

Heltre

Et spisebord i heltre er levende og vil forandre seg med årene. Aldringstegn, eller såkalt patina gjør at bordet ditt vil utvikle seg til å bli helt unikt. Samtidig er det visse ting man må tenke på. Ettersom tre er et naturmateriale vil møbelet fortsette å utvikle seg, og det kan forandre seg etter temperatur, luftfuktighet og årstid. Sprekker i treverket kan oppstå på grunn temperaturforandringer eller rett slett uttørking. Her er det viktig å være klar over at kvist og mindre sprekkdannelser er en naturlig del av utviklingen til et tremøbel.

Skulle det oppstå søl eller skader er det lettere å reparere et heltre bord enn for eksempel et finérbord, da dette kan slipes ned og oljes på nytt. Her får du ikke bare et spisebord med et helt unikt uttrykk, men et som kan vare livet ut så lenge du tar vare på det. I vårt sortiment finner du hovedsakelig oljebehandlede eller lakkerte bord i heltre. Se vedlikeholdsråd lenger ned i teksten.

Finér

Et populært alternativ til heltre er spisebord i finér, og da spesielt eikefinér. Finér er tynne flak av ekte tre som er limt på et annet materiale, som oftest på en fiberplate. Dette gjør at man beholder treverkets vakre mønster og fargespill, og i motsetning til heltre, unngår man mulige sprekker og vridninger i bordplaten. Men vær obs på at finér utsatt for sollys kan endre farge over tid, og man bør derfor unngå å ha spisebordet i direkte sollys. I motsetning til heltre er det vanskelig å slipe et spisebord i finér om det skulle oppstå skader, og det er desto viktigere at man beskytter finérbordet sitt.

Uavhengig om du har kjøpt et spisebord i heltre eller finér anbefaler vi at du ikke plasserer løpere, lamper eller andre gjenstander som kan bidra til at det dannes lyse områder på overflaten den første halvannen måneden da spisebord trenger tid til å akklimatisere seg. Beskytt alltid spisebordet ditt ved å unngå sollys og større forandringer i luftfuktighet, samt ved å behandle det regelmessig. I vårt sortiment finner du både oljebehandlede og lakkerte  finérbord.

Vedlikeholdsråd - oljebehandlet tre

Har du fått et nytt oljebehandlet spisebord eller tremøbel i hus er det viktig at du oljer dette før det tas i bruk. Dette gjelder alle tremøbler inkludert spisestuestoler, sofabord, skap og skjenk etc. Når du mottar ditt nye tremøbel er dette allerede oljet i produksjonen, men møbler som har reist langt eller vært lagret en stund, bør uansett friskes opp. Vi anbefaler derfor alltid å olje bordet før du tar det i bruk slik at du beskytter overflaten mot smuss, vann eller annen fuktighet, samt hindrer uttørking og sprekkdannelse.

Bruk hvitolje til møbler som kommer hvitoljet fra leverandør, og edeltreolje til møbler som kommer naturlig oljet. Påfør oljen langs treets lengderetning, la det tørke noen minutter og tørk av overflødig olje. La det stå over natten før du tar det i bruk igjen. I det daglige holder det å vaske bordet med lunkent vann, og eventuelt en mild såpe ved behov. Kommer du i skade for å søle anbefaler vi at du vasker over hele flaten, og ikke kun der du har fått en flekk.

For å hindre at bordet tørker ut eller sprekker opp kreves også noe jevnlig vedlikehold. Aller først bør du rense med Guardian trerens for så å påføre ny olje. Dette bør gjøres 3-4 ganger per år, eller oftere dersom treet virker tørt.

Tips! En ting som mange glemmer er å påføre olje på undersiden av spisebordet. Her kan bordet også sprekke opp slik at det er viktig å olje begge sider av bordplaten, og det samme med for eksempel skapdørene på et vitrineskap.

SE OGSÅ: Skeidar-ekspertens råd for vedlikehold av oljede tremøbler

Vedlikeholdsråd - lakkert tre

Lakkbehandlet treverk tåler mer og krever mindre vedlikehold enn oljebehandlet treverk. For daglig vedlikehold kan du bruke en godt opprevet klut i lunkent vann, og eventuelt en mild såpe. Lakkerte bord bør også vedlikeholdes slik at det beskyttende laget holder seg fint og glansfullt over tid.

Til blanke og skinnende lakkoverflater anbefaler vi at du setter inn bordplaten med Guardian bivoks ca. hver 6. måned. Med en jevnlig voksbehandling sørger du for å få en flott og glansfull overflate, samtidig som vokslaget beskytter overflaten mot søl og vann. Dersom du ønsker å polere en lakkert overflate kan du med fordel bruke Guardian lakkpleie i stedet. Lakkpleien både renser og gir en eksfolierende effekt, samt frisker glansen.

For mattlakkerte overflater anbefaler vi Guardian lakkvask. Vi anbefaler å sette inn spisebordet med lakkvask minst hver 6. måned. Lakkvasken renser bordet for smuss og fingermerker, samt at den pleier og beskytter overflaten. Vedlikehold med lakkvask sørger for at overflaten beholder sin matte finish, i motsetning til både bivoks og lakkpleie som gir en mer glansfull overflate.

Andre typer overflater

Laminat

Vil du ha et bord som krever litt mindre vedlikehold kan du sjekke ut andre type overflater og vårt utvalg av spisebord med for eksempel laminat- eller marmorplate.

Laminat er veldig slitesterkt og krever derfor lite vedlikehold sammenlignet med spisebord av tre. Her holder det at du jevnlig vasker over bordet med en fuktet klut eller mildt såpevann, og deretter tørker av med en tørr klut.

En annen fordel med å ha et laminatbord er at dette er mer motstandsdyktig mot riper, og tåler mer varme enn for eksempel lakkerte treoverflater. Sjekk for eksempel ut spisebord med HPL plate, eller høytrykkslaminat, som er det mest motstandsdyktige mot riper og skader. Perfekt for barnefamilier! Om ønskelig kan møbler i laminat rengjøres og oppfriskes ved bruk av Guardian laminatrens.

Marmor

Marmor er naturstein, og et naturlig slitesterkt produkt. De fleste marmorbord er satt inn med et beskyttende lakklag. Lakkerte marmoroverflater krever vanligvis lite vedlikehold utover vanlig rengjøring. Benytt kun vann uten tilsatt såpe, da sterke såper og rengjøringsmidler kan skade lakken og bryte ned marmoren. Dette kan gi skjolder i marmorplaten. Lakkerte marmorplater bør poleres med Guardian G-polish ca. 2 ganger i året. Dette for å beholde glansen i bordplaten.

Tips! Er du fortsatt usikker på hva slags bord du skal gå før, anbefaler vi at du leser deg litt opp på produktets side før du klikker det hjem. Under “Vedlikehold og råd” finner du også spesifikke vedlikeholdsråd for alle varer ved å klikke på nedtrekksmenyen på produktets side.

SE OGSÅ: Finn riktig spisebord til ditt behov