Dette skjer med kroppen når du sover

Kroppen din jobber på høygir gjennom natten. Her er noen av søvnens aller viktigste funksjoner.

Et voksent menneske har behov for om lag syv timers sammenhengende søvn per døgn, og gjennomsnittsmennesket sover seg gjennom en tredjedel av livet sitt. Men vet du egentlig hva som foregår i kroppen din mens du sover og hvorfor er søvn så viktig for deg?

Positive prosesser

Søvn er livsnødvendig for å holde oss friske, og for best utbytte av tiden på puta bør du sove på om lag samme tidspunkt hver natt. Når vi sover jobber kroppen med en rekke prosesser for å gjøre oss klare til neste dag, og både kroppen og hjernen vedlikeholder og reparerer seg selv.

Les også: 10 tips for bedre søvn

Mange fordeler

Uten nok søvn vil ikke det du har lært og opplevd i løpet av dagen bli lagret skikkelig. Søvn er essensielt for den delen av hjernen som lagrer hendelser i hukommelsen. Nok søvn opprettholder og gjenoppbygger kroppens vev. Når du sover produserer kroppen en rekke hormoner som er viktige for gjenoppbyggingen av dine indre organer, som blir brutt ned og kjørt på høygir hele dagen.

Søvnen styrker immunforsvaret. Uten nok søvn vil du bli mer mottakelig for sykdom ved at kroppen produserer mindre av stoffer som immunsystemet vårt har behov for.

Les også: 5 gode tips til madrassjakten

Søvnen holder blodkarene friske. Ved søvnmangel blir blodkarenes evne til å utvide seg og trekke seg sammen ødelagt. Dette kan på sikt føre til at de stivner, noe som kan gjøre det lettere å utvikle visse forkalkningssykdommer.

Kroppen lever sitt eget liv

Det er ikke bare kroppen som jobber når du sover - også hjernen arbeider for fullt med å lade batteriene dine til neste dag. Derfor er det kanskje ikke så merkelig at det skjer noen ganske rare ting med kroppen under denne prosessen - du kan sikkert kjenne deg igjen i flere:

Soverykninger er ufrivillige muskelsammentrekninger i kroppen, og forekommer når hjernen blir trøtt og sender kortere signaler til muskulaturen med beskjed om at musklene skal slappe av. For mange gir det følelsen av å falle, snuble eller tråkke over.

Å gå i søvne kan omfatte alt fra å stå opp av senga og gå rundt i rommet, til å kjøre bil og vandre ut i gatene. Dette forekommer i kroppens dypeste søvnfaser, og personen som går i søvne husker som regel ikke hendelsen.

Søvnparalyse er en midlertidig lammelse av kroppen, rett etter at du våkner eller er i ferd med å sovne. Grunnen er enkelt og greit at søvnen har lammet ulike muskelgrupper for å unngå at vi skal leve ut drømmene våre, og hvis du tilfeldigvis våkner kan lammelsen henge noe igjen.

På jakt etter ny madrass? Se alle madrasser hos Skeidar.

Kilder: forskning.no, nhi.no, kk.no