Når byttet du hodepute sist?

Tar du hodeputen for gitt? Gi den heller litt omtanke, så sover du bedre om natten.

– Det er for gjort å glemme puten, sier Laila Hagen Lerud.

En ny seng eller madrass kan være en god investering, og i jakten på den beste komforten er det kanskje ikke så rart at den lille hodeputen ikke får oppmerksomheten den fortjener? Laila Hagen Lerud er salgs- og produktsjef i Skeidar. Hver dag hjelper hun og medarbeiderne kunder med å finne den aller beste liggestillingen.

– Mange vet at madrassen skal gi støtte for skuldre, korsrygg og hofter. Men nakken er også viktig for resultatet, og her er puten viktig. En pute som holder nakken og hodet i riktig stilling, fremhever madrassens gode egenskaper. En pute som ikke støtter riktig, vil ha motsatt virkning, forklarer Lerud.

Puten fortjener med andre ord vår fulle oppmerksomhet. Er det på tide å se på den gamle hodeputen med nye øyne? Husker du for eksempel når du kjøpte den? En ny pute er en relativt liten investering som kan løfte søvnkvaliteten til nye høyder.

Velg hodepute etter liggestilling

Når du skal velge pute, skal du først og fremst ta hensyn til liggestillingen din. Utgangspunktet er at leddene skal stå i en mest mulig nøytral stilling når du sover. Det gir best hvile for ledd og muskler.

Sover på mage

Dersom du sover mye på magen, bør du ha en så lav pute som mulig, slik at du ikke får en uheldig vinkel på nakken. Det er også en fordel ikke å ligge natten gjennom på magen, for å unngå en skjevbelastning som kan lede til plagsom stivhet på en side.

Sover på siden

Ligger du mest på siden om natten, og kanskje i kombinasjon med mage- eller ryggleie kan en medium til høy pute være det beste for deg. Medium er vår mest solgte putetype, og den som passer de aller fleste. Når du ligger på siden bør puten støtte hodet og halsen, slik at ryggraden hviler i en mest mulig rett linje.

Sover på ryggen

Om du sover mesteparten av natten på rygg, kan en medium eller høy pute være passende for deg. Det som er viktig ved ryggleie, er at nakken og skuldrene får god støtte slik at nakkevirvlene ligger riktig. Hvis du snorker mye, kan en godt tilpasset pute bidra til å hjelpe på dette.

LES OGSÅ: Perfekt støtte hele natten

Riktig for deg

Puter kommer i et utall varianter og mange prisklasser. Fyllet består oftest enten av dun, fibermaterialer, naturlateks eller kunstmaterialer – alle med forskjellige egenskaper. Noen puter former seg etter hodet, mens andre er laget slik at du kan ta ut og legge i fyll etter behov.

– Riktig støtte for nakken og god liggekomfort er viktigst. I tillegg kan du vurdere putens egenskaper med hensyn til transport av fukt, eventuell allergi og dens evne til å beholde formen over tid, sier Lerud.