Skal sengen være fast eller myk?

Våkner du uthvilt når klokka ringer inn en ny dag? I en hverdag med krav og forpliktelser i kø er et godt sovehjerte gull verdt. Men god søvn kommer ikke helt av seg selv. Hvis madrassen din ikke legger til rette for god hvile, er veien kort til smale øyne og sure miner.

– Madrassen er selve fundamentet for god søvnkvalitet. En god madrass gir kroppen støtte og komfort som lar deg ligge i den beste hvilestillingen, sier salg- og produktsjef Laila Hagen Lerud i Skeidar.

Fortjener oppmerksomhet

Hun mener madrassen ofte får for lite oppmerksomhet når søvnvansker er tema.

– Søvnkvaliteten påvirkes av mange faktorer av både fysisk og psykisk art, men en god madrass er en forutsetning for godt utbytte av timene på øret.

Den rette

Så da er det bare å løpe ut og kjøpe den dyreste og beste som er å oppdrive? Så enkelt er det ikke. Madrassen som virker skreddersydd for deg kan være helt feil for en annen.

Utvalget av madrasser er stort. Det kan være utfordrende å orientere seg i mylderet av rammemadrasser, kontinentalsenger og justerbare senger, som kommer med og uten fjærer i forskjellige materialer, fra skumplast til andre kunst- eller naturlige materialer.

Tar du turen til et Skeidar-varehus når du skal se etter ny seng eller madrass møter du ansatte med stor ekspertise innen dette. Slik får du god hjelp til å finne den sengen og madrassen som passer akkurat din kropp og dine behov.

“Når kroppen får optimal hvile, kan du sove lenge i samme stilling”

Tradisjon for kvalitet

Skeidar fører madrasser fra Wonderland, Svane og Jensen, etablerte leverandører med lang tradisjon for kvalitet. Her kan du finne ditt nærmeste varehus.

– Med unntak av de rimeligste modellene, er madrassene inndelt i soner med fjærer som er tilpasset vekten av de forskjellige kroppsdelene. I Svanes toppmodeller benyttes i tillegg materialet IntelliGel, som skal gi økt trykkavlastning, støtte og ventilasjon, forklarer Lerud.

Å finne den rette

Når du skal velge seng, er det lurt å gå bruke god tid og prøve modeller fra forskjellige produsenter. Lerud forteller at de fleste Skeidar-kunder bruker minst et par butikkbesøk og tester flere modeller før de finner en perfekt «match».

– Mest sannsynlig kan du finne en god hvilestilling på en madrass fra både Jensen, Wonderland og Svane. Til syvende og sist handler det om å finne madrassen som gir den rette «godfølelsen», sier Lerud.

– La kroppen få førstevalget, så kan hodet koples inn når du skal vurdere liggekomfort opp mot pris.

Innta hvilestilling

Hva er den perfekte liggestillingen? Tenk deg at du kan trekke en vannrett linje fra fra korsryggen til knærne når du ligger på siden. Dette er en indikasjon på om madrassen er riktig i forhold til din kropp, og gir ledd og muskler best mulig avlasting og øker sjansen for god søvnkvalitet.

Fakta om søvn:

  • Det er normalt å våkne noen ganger i løpet av natta.
  • Hvor mye søvn vi trenger er individuelt.
  • Kvaliteten på søvnen er vel så viktig som antall timer du sover.
  • Er du uthvilt på dagtid, har du sovet nok​.

Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

– Når kroppen får optimal hvile, kan du sove lenge i samme stilling. Og det er et godt tegn, for rolig søvn er god søvn, påpeker Lerud.

Madrassen er for fast når hofter og skuldre ikke synker nok ned i madrassen. Midjen og korsryggen får ikke støtte.

Madrassen er for myk når kroppen synker for langt ned i madrassen, som i en hengekøye. Ryggraden får en knekk i korsryggen.

Madrassen er perfekt når skuldre og hofter synker så langt ned at midje og korsrygg får støtte og avlastning.