Ekspertens tips! Velg riktig dyne og pute

Tar du dynen du sover med om natten og hodeputen din litt for gitt? Se hva du bør tenke over når du skal finne dyne eller pute som passer dine behov. 

For eksempel er det lurt å tenke over hva slags temperatur du ønsker om natten. Er du en varmblodig person bør du se etter en dyne med svalende effekt. Og motsatt dersom du er en frysepinn. Velg en ekstra tykk eller lang dyne som du kan pakke deg godt inn i. 

Dun, fiber eller glassperler? 

Dette er først og fremst en smakssak. Nå finnes det både fiber-, dun- og vektdyner på markedet som dekker de fleste behov.

- DUN er et fantastisk naturmateriale som transporterer bort fuktigheten om natten og har gode temperaturregulerende egenskaper. Dunen former seg godt etter kroppen og holder deg sval når du er varm og varm når du fryser. Dundynens kvalitet angis i bæreevne. Jo høyere bæreevne, jo varmere føles dynen. De fleste dundyner kan maskinvaskes ved 60 grader.

- POLYESTERFIBER er et hygienisk og allergivennlig isoleringsmateriale som ikke opptar fukt eller støver. En termodyne med fiberfyll vil holde deg god og varm på kalde vinternetter, og er en bestselger i vårt kalde klima. En helårsdyne i fiber er for eksempel et godt valg som gjestedyne på hytta.

- VEKTDYNER er fylt med naturlige, finmalte glassperler sammen med polyester-polstring for et jevnt trykk som hjelper deg å slappe av. Mange beskriver følelsen av dynen som en myk favn over hele kroppen.Vektdynene fra CURA er det nordiske markedets desidert mest solgte vektdyner og hos Skeidar finner du disse med vekt fra fem til 13 kilo.

Velg riktig hodepute

 

Ta utgangspunkt i sovestillingen din når du er på putejakt. Puten skal gi god støtte til nakke og hode og føles komfortabel.

- SOVER PÅ MAGE: Dersom du sover mye på magen, bør du ha en så lav pute som mulig, slik at du ikke får en uheldig vinkel på nakken. Det er også en fordel ikke å ligge natten igjennom på magen, for å unngå en skjevbelastning som kan lede til plagsom stivhet på en side

- SOVER PÅ SIDEN: Ligger du mest på siden om natten, og kanskje i kombinasjon med mage- eller ryggleie kan en medium til høy pute være det beste for deg. Medium er vår mest solgte putetype, og den som passer de aller fleste. Når du ligger på siden bør puten støtte hodet og halsen, slik at ryggraden hviler i en mest mulig rett linje.

- SOVER PÅ RYGG: Om du sover mesteparten av natten på rygg, kan en medium eller høy pute være passende for deg. Det som er viktig ved ryggleie, er at nakken og skuldrene får god støtte slik at nakkevirvlene ligger riktig. Hvis du snorker mye, kan en godt tilpasset pute bidra til å hjelpe på dette.