Hvordan ta vare på teppet ditt?

Gulvtepper har ulike materialer som krever ulike former for vedlikehold og rengjøring, og med riktig pleie vil det nye gulvteppet ditt holde seg fint lengre. Se våre råd for hvordan du tar best mulig vare på det.

1) Husk å støvsuge jevnlig 

Alle tepper krever at du støvsuger de om du vil at de skal holde seg fine. Dette er det viktigste når du ønsker å bevare teppet over tid! Visste du at å bruke et teppeunderlag ikke bare beskytter gulvet, men også sørger for å få bedre luftgjennomstrømning i teppet? Misfarging av tepper skyldes nemlig ofte at det inneholder for mye støv, og med et teppeunderlag blir teppet både stødigere og enklere å rengjøre.

2) Slik vasker du teppet 

Vask av tepper er som regel ikke nødvendig, men uhell kan selvfølgelig skje den beste. Du bør alltid sørge for å vaske bort søl og flekker så fort som mulig. Når det kommer til flekkfjerning og vask, så er det ulike metoder for ulike tepper. Se guide her:

Ulltepper:  
Dersom du får flekker på et ullteppe, eller ønsker å gi det en generell vask, bør du huske på at ull er ømfintlig for sterke såper og for varmt vann som kan bryte ned ullen. Ulltepper bør derfor kun håndvaskes med lunkent vann. Dersom teppet er misfarget, eller har flekker, kan du gjerne tilsette en veldig mild såpe laget for ull. Vi anbefaler å bruke Guardian vaskemiddel for ull og dun som er spesielt utviklet for rens av ullfibre.

Syntetiske tepper: 
Et syntetisk teppe trenger lite vedlikehold, og det er generelt enkelt å fjerne eventuelle flekker. Du kan for eksempel bruke en klut med varmt vann og oppvaskmiddel du har tilgjengelig. For vanskelige flekker, eller dersom teppet er misfarget over et større område, anbefaler vi å rense teppe med Guardian skumrens. Dette er en effektiv rens som passer for de aller fleste tekstiler.

Viskosetepper: 
Viskosetepper er vakre, slitesterke tepper som normalt holder lenge, men de krever også litt ekstra pleie. Ettersom viskose ikke tåler f.eks vannsøl så godt, er det viktig å impregnere teppet for å unngå at det får skjolder eller skader av vann og fukt. Bruk for eksempel Guardian Tekstilimpregnering. Dette bør gjøres før bruk, og en bør gjenta impregneringen jevnlig og minst hver 6. måned. Impregnering sørger for å gjøre teppet mer vannavstøtende og gjør det enklere å tørke/fjerne eventuelle flekker. Et viskoseteppe bør heller ikke vaskes med vann, da dette kan skade teppet. Søler man må det tørkes opp så snart som mulig, og flekker kan fjernes forsiktig med Guardian skumrens, som er en mild og nøytral rens til tekstiler og tepper.

Viskosetepper bør også i større grad støvsuges enn andre typer tepper. Mange føler at viskosetepper «loer» mer, men dette er noe som avtar over tid. «Loingen kommer av at fibrene i teppet trenger litt tid på å sette seg». Man bør derfor passe på å ikke bruke robotsøvsugere på viskosetepper, da disse vil løsne opp trådene og slite på teppet mer en nødvendig.

Sisal og jute:
Sisal og jutetepper er ekstremt slitesterke, og krever ikke så mye vedlikehold for å holde seg fine over lang tid. Siden sisal og jute er tørkede planteblader og strå, er de naturlige antistatiske som gjør at de tiltrekker seg mindre støv enn vanlige tepper. Man kan fint riste og banke teppet rent utendørs for å bli kvitt støv, men jevnlig støvsuging er som regel et enklere alternativ for de fleste.

Vær forsiktig med å utsette teppene for fukt eller vannsøl. Dersom teppene blir våte og det ligger litt, kan man få jordslag i teppet. En bør derfor tørke opp evt søl ganske raskt, og henge teppet til tørk. Får du en flekk på teppet kan dette fjernes med en tørrens eller forsiktig med Guardian skumrens.

3) Oppbevaring

Tepper bør alltid rulles om de skal oppbevares, og aldri brettes da dette ofte gir synlige striper og skader i overflaten.

4) Unngå misfarging 

Som med alle tekstiler, vil direkte sollys misfarge tepper over tid. Dersom man har tepper som ligger i solen, anbefales det å snu det litt med jevne mellomrom for å fordele eksponeringen i lyset. På denne måten blir det heller «jevnt misfarget over tid».

SE OGSÅ: Hvordan velge riktig teppe?